Budgeten

Sänkt skatt från årsskiftet för sju miljoner svenskar

2:01 min

Skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare redan från årsskiftet. Det har januaripartierna kommit överens om under förhandlingarna om nästa års budget.

– För Centerpartiet har det varit viktigt att få till en skattesänkning för att människor med små marginaler ska få ökad trygghet. Det kommer att bli en varaktig permanent skattesänkning på 3 000 kronor per år för såväl pensionärer som människor som jobbar, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Skattesänkningarna består av två delar. Den ena innebär sänkt skatt för alla med förvärvsinkomst. Det innebär att drygt sju miljoner människor får sänkt skatt på lön, pension eller ersättning från försäkringssystemen.

Kostnaden nästa år uppgår till 8,5 miljarder, vilket innebär en skattesänkning med 1 500 kronor på årsbasis.

Den andra delen av skattesänkningen riktas enbart mot dem som arbetar. Den uppgår till fem miljarder och ska ges under åren 2021 och 2022. Det innebär en sänkning av skatten med några hundralappar i månaden.

Att januaripartierna kommit överens om att låta dem som har inkomst av arbete få en större skattesänkning de kommande två åren, jämfört med andra, förklarade Liberalernas Nyamko Sabuni såhär:

– Förvärvsavdraget når också dem som inte har arbete, däremot vill vi göra skillnad på dem som arbetar och dem som till exempel lever på försörjningsstöd.

Även finansminister Magdalena Andersson (S) uttryckte belåtenhet med uppgörelsen.

– Vi har nu en skattereduktion som kommer alla till del som har inkomster. Det har en bra fördelningsprofil och det känns bra för mig som socialdemokrat.