Colombia

Flera döda i protester mot polisbrutalitet

2:04 min

Minst sju personer har dött i Colombias huvudstad Bogotá i samband med stora protester mot polisbrutalitet. Protesterna startade sedan polisen misshandlat en man på en gata i huvudstaden. Misshandeln filmades av flera vittnen och mannen dog några timmar senare.

Den 44-årige taxiföraren Javier Ordóñez skriker: Snälla snälla, släpp mig.

Han ligger på marken medan två poliser i hjälm ger honom elstötar med sina elbatonger.

En av poliserna trycker ner Ordóñez huvud mot asfalten. Mannen fortsätter att skrika och flera vittnen som filmar händelsen ber polisen om att släppa mannen. Det gör de inte.

Detta hände natten mot onsdagen.

Polisens version är att Ordóñez, taxichaufför och juridikstuderande, var berusad och gjorde motstånd, att han svimmade på polisstationen och dog av okänd anledning innan han kunde tas till sjukhus.

Men videobilderna från vittnena spred sig som en löpeld i hela landet. Många drog paralleller till George Floyds död i USA, som också filmades och satte igång stora antirasistiska demonstrationer.

Gårdagens demonstranter i Bogotá krävde ett slut på polisbrutaliteten, som inte är något nytt fenomen för colombianerna. Protesterna möttes av tårgas och oroligheterna har hittills krävt minst sju människoliv. 70 personer har gripits och 140 skadats, varav drygt hälften poliser.

Bogotás borgmästare, miljöpolitikern Claudia López, fördömde igår polisens misshandel av tvåbarnspappan Javier Ordóñez. Hon krävde både en grundlig utredning av händelsen och en reformering av polisorganisationen i huvudstaden.

De inblandade poliserna har tagits ur tjänst medan saken utreds.

Javier Ordóñez död i händerna på polisen blir ytterligare ett huvudvärk för den hårt pressade presidenten Ivan Duque. Han har ju lovat sina landsmän att han ska få slut på våldet, men den senaste tiden har flera massakrer ägt rum på flera olika platser i landet, där mördarna hittills är okända och ingen har gripits.

Dessutom har armén, som Ivan Duque leder i egenskap av president, blivit starkt ifrågasatt sedan det avslöjats att militären genomfört olagliga avlyssningar på oppositionen och våldtagit unga flickor från ursprungsbefolkningen.

I fjol tröttnade många colombianer på regeringen och inledde jättelika demonstrationer med krav på Duques avgång. Pandemin kom och presidenten kunde pusta ut. I alla fall fram till igår.