Stockholm

Polisen avslår tillstånd för koranbränningar

1:21 min

Polisen har fattat beslut om att avslå ansökan om demonstrationstillstånd för den grupp som på fem platser i Stockholm planerade att bränna koranen i helgen. Även ansökan om en motdemonstration har avslagits.

Carolina Paasikivi är biträdande kommenderingschef vid Stockholmspolisen.

– Ordningen och säkerheten är hotad vid det här tillfället, till den grad att vi beslutat att avslå ansökan. Den andra delen är att vi inte anser att arrangören kommer kunna upprätthålla max deltagandeantal, 50 personer, säger hon.

Det är det danska högerextrema partiet Stram Kurs som ansökt om att bränna koranen i flera Stockholmsförorter. Redan under morgonen brändes en koran i Rinkeby – något som utreds som hets mot folkgrupp.

Även en inkommen begäran om att anordna en motdemonstration i Stockholm har avslagits.

Trots de olika avslagen har Polismyndigheten, tillsammans med bland annat kommuner, förberett sig för att det ändå kan bli oroligt eller våldsamt i Stockholmsområdet.

– Det kan uppstå oroligheter ändå, även utan manifestationer. Det här är väldigt välkänt att det här var planerat. Av det skälet har vi redan sedan förra veckan inlett en omfattande samverkan i Stockholm med kommuner, stadsdelar, föreningar, församlingar och andra aktörer som påverkar lokalsamhället, säger Carolina Paasikivi.