Efter kuppen

Regeringen ser inga problem med att militär stannar i Mali

1:32 min

Den svenska regeringen ser inga problem med att fortsätta med de svenska militära insatserna för att stabilisera läget i Mali, trots att en militärjunta nyligen tog över makten i landet.

– Det är väldigt viktigt att vi fortsätter vara där. Det folkrättsliga mandatet gäller fortfarande. Dessutom kan vi konstatera, även om det inte har med folkrätten att göra, att militärjuntan som tagit över inte har sagt att man vill bryta några internationella avtal, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Sveriges klart största internationella militära insats just nu är Minusma i Mali, med cirka 200 soldater på plats för att stabilisera läget i landet. Nästa år ska ytterligare en styrka till åka ner och delta i franskledda Takuba för att motverka terrorism.

Ledamöter i utrikesutskottet har varit undrande om grunden för det svenska deltagandet efter kuppen, men enligt UD finns laglig grund, även om inbjudan till Takuba kom från den störtade regeringen.

Säkerhetsläget för de svenska soldaterna har inte heller försämrats enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S). Att svensk trupp försöker stabilisera läget i ett land som nu leds av militärjunta ska inte ses som ett indirekt stöd för juntan, då länderna som deltar i Takuba kräver en återgång till demokratiskt styre, enligt Hultqvist.

– Absolut inte, vi är tydliga med vårt budskap. Däremot är vi inte beredda att släppa terrorismen fri i området, säger Hultqvist.