Brexit

EU markerar mot Johnsons kritiserade lagförslag

1:30 min

Det är hårda ord i kväll mellan Storbritannien och EU. Detta efter att den brittiska regeringen lagt fram ett omstritt, lagförslag som om det träder i kraft bryter mot utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU. EU kräver att lagförslaget dras tillbaka senast i slutet av september, men Storbritannien vägrar hittills att backa.

– Storbritannien måste dra tillbaka sitt lagförslaget så fort som möjligt och allra senast i slutet av månaden, krävde EU i dag och hotade Storbritannien med rättsliga åtgärder om så inte sker.

Detta efter ett möte mellan kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic och den brittiska ministern med ansvar för brexitplaneringen, Michael Gove i London i dag.

EU menade också att det är upp till Storbritannien att återupprätta förtroendet mellan parterna.

Men Storbritannien viker sig inte och lagförslaget kommer gå börja debatteras i det brittiska parlamentet på måndag.

Den brittiska regeringen hävdar att det brittiska parlamentets är suveränt och har rätt att fatta sina egna beslut även om går emot delar av utträdesavtalet och vill fortsätta lösa försöka lösa frågan i den gemensamma kommitté som finns för utträdesavtalet.

Det brittiska lagförslaget ska bland annat se till att det bli kontrollfri handel mellan Nordirland och resten av Storbritannien även om det inte skulle bli ett frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien. Men enligt EU det är det redan reglerat i utträdesavtalet hur den handeln ska fungera och man menar att det är ett avtalsbrott och ett brott mot internationell rätt från Storbritanniens sida att försöka ändra avtalet.

Det höga tonläget mellan parterna påminner starkt om hur det var förra hösten. Den här veckans förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och Storbritannien gav inte heller någon genombrott.