Coronakrisen

Finland lättar på reserestriktioner – svenskar välkomna

1:32 min

Svenskar får nu resa till Finland, det efter att regeringen där beslutade för en stund sedan att lätta på reglerna för att resa in till landet.

– Jag är glad att vi nu kan välkomna våra grannar från Sverige, säger Finlands kommunikationsminister Timo Harakka.

Finland lättar på reglerna för inresor till landet för flera länder i EU, däribland Sverige. Nu kan länder som har upp till 25 smittade per 100 000 invånare resa in i landet – det utan krav på två veckors karantän. Tidigare låg den siffran på åtta fall per 100 000, vilket i praktiken innebar att bara resenärer från Cypern och Lettland kunde få komma in i landet.

Men med det nya gränsvärdet får alltså även svenskar besöka Finland.

– De nya reglerna kommer snabbt sätta fart och underlätta affärsresor och gynna turism, sa kommunikationsminister Timo Harakka.

För rederikoncernen Viking Line, som idag inte har någon trafik mellan Stockholm och Helsingfors och reducerad trafik mellan Stockholm och Åbo, är beskedet glädjande. Stor delar av personalen har permitterats under krisen.

– Vi har verkligen längtat efter det här. Nu ser vi fram emot att reda ut hur vi ska starta igång igen, säger Eleonora Hansi, informationschef för Viking Line Skandinavien.

Beskedet om de lättade restriktionerna kommer efter att EU-kommissionen tidigare efterfrågat en harmonisering av inreserestriktionerna. Även Sverige har varit i dialog med sina nordiska grannländer och vid ett flertal tillfällen framfört kritik mot att länderna stängt gränserna.