Coronapandemin

Ökat tryck på testning för covid-19

1:58 min

Den senaste tiden har man i vissa regioner fått vänta flera dagar på att få göra ett så kallat PCR-test för att se om man har covid-19 eller inte. Enligt Folkhälsomyndigheten kan det bli aktuellt att se över vilka som i första hand får ta testet.

Ehsan Ghaderi arbetar som avdelningschef för avdelningen för mikrobiologi och vårdhygien på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och de har haft svårt att hinna med alla analyser.

– Vi har ju inte oändligt med resurser. Vi har möjlighet att öka på vår kapacitet, men då behöver vi några veckors förvarning så att vi kan lära upp fler medarbetare, säger han.

På labbet i Uppsala klarar man av att analysera fem till sextusen prover i veckan berättar han.

Labbkapaciteten i olika regioner håller på att växlas upp, men ingen vet om det kommer att räcka när höstförkylningarna slår till och nu när rekommendationer finns om att även skolbarn med symptom ska testas.

Får man symptom är det också viktigt att göra ett test inom ett antal dagar för att få ett så tillförlitligt svar som möjligt, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är ju viktigt att ska man testa så måste det ju göras inom de första två-tre dagarna, säger han.

Han berättar att Folkhälsomyndigheten nu för diskussioner med regionerna om ifall man kanske måste prioritera hårdare när det gäller vilka som i första hand ska få ta testet.

– Jag tror den stora bulken just nu som gör att systemet lite grann just nu inte riktigt orkar med, är att det finns många snuviga barn. Där har vi en diskussion just nu med regionerna om hur man möjligen kan skärpa lite grann exakt vilka barn det är viktigt att provta, och vilka barn som man möjligen skulle kunna avvakta med, säger han.