Valet i Norge nästa år

”Sensation om Solberg sitter en tredje period”

1:59 min

I Norge är konservativa Höyre största parti men det är det rödgröna blocket som får majoritet i den senaste opinionsundersökningen från norska NRK. Coronapandemin har stärkt Erna Solbergs ställning som ledare men det lutar åt ett valdrama om ett år.

– Det är en sensation om Erna Solberg får en tredje period och får sitta som statsminister i 12 år. Det kommer bli ett drama, säger Magnus Takvam politisk kommentator på NRK.

Det är en gammaldags, slamrig grind som leder fram till entrén till Stortinget i Oslo. Frågan är för vilken regering grinden kommer öppnas för om ett år.

Erna Solbergs ställning som ledare är stark men regeringsbygget runt henne är bräckligare.

Invandringskritiska Fremskrittspartiet hoppade av samarbetet i början på året och de andra stödpartierna liberala Venstre och Kristelig folkeparti balanserar på spärrgränsen på 4 procent.

Att Norge behöver en ny kurs kommer bli Arbeiderpartiet och oppositionens viktigaste valfråga. Höyre kommer peka på stabilitet och handlingskraft menar Magnus Takvam. Väljare jag möter pekar på fler frågor.

– Bättre lön för sjuksköterskor, skola, välfärd och omsorg är viktiga frågor för Kristin Lönne som själv är sjuksköterska. Christine Akerö fyller på med miljöfrågan.

Utgången i valet kommer avgöras av småpartierna. Vilka som klarar sig över spärrgränsen och vilken sida de väljer att lägga sitt stöd är Magnus Takvams analys.

– Det är en nyckelfaktor, det är fyra partier på spärrgränsen och det kommer avgöra valet nästa året säger Magnus Takvam politisk kommentator på NRK.