På söndag

Rysk opposition förbereder för lokalval utan Navalnyj

2:01 min

Just i lokalval har oppositionen lyckats få in sina representanter i lagstiftande församlingar de senaste åren – och trots att Navalnyj fortfarande vårdas på ett sjukhus i Berlin så spelar oppositionsledaren en stor roll även för söndagens val.

– Visst är det svårare utan Aleksej, men jag tror ändå vi har goda chanser, särskilt som vi hann göra den här granskningen, innan han insjuknade, säger Sergej Bojko, oppositionspolitiker i Novosibirsk i Sibirien.

Granskningen Sergej Bojko pratar om gjorde han tillsammans med Aleksej Navalnyj och den visar hur företrädare för det så kallade maktpartiet, Enade Ryssland kontrollerar det mesta i Novosibirsk: Från fastighetsmarknaden till begravningsbranschen. Och om hur de lokala politikerna, enligt granskningen, berikat sig på invånarnas bekostnad.

Aleksej Navalnyj, den ryska oppositionens främsta ledargestalt, förgiftades under en resa i Sibirien i augusti. Senare kunde regeringen i Tyskland, dit han flögs för att få vård, berätta att ämnet han fått i sig var ur gruppen Novitjok – ett kemiskt stridsmedel framtaget under sovjettiden.

Navalnyj befinner sig inte längre i koma, men enligt de tyska läkarna finns risk för långvariga men på grund av förgiftningen.

Navalnyj och andra personer ur oppositionsrörelsen har de senaste åren lagt stort fokus just på lokala val där det, till skillnad från i presidentval och parlamentsval har visat sig gå att nå framgång.

Sergej Bojko i Novosibirsk lyckades själv komma tvåa i stadens borgmästarval förra året och nu siktar han och andra ur oppositionen på platser i det lokala parlamentet.

– Länge har människor haft en känsla av att det inte går att påverka genom val, att maktens kandidater ändå alltid segrar. Vi vill visa att det inte behöver vara så, säger han.

Samtidigt har det som hänt Aleksej Navalnyj än en gång visat hur riskfyllt det är att utmana makten i Ryssland. Häromdagen kastade en okänd person in en flaska med giftigt medel i lokalen därifrån Sergej Bojko och hans medarbetare driver sin kampanj.

– Ägnar du dig åt oppositionspolitik i Ryssland är risken stor för att du råkar ut för sådant här, säger han.