Moria

Öbor kritiska till att bygga upp flyktinglägret

2:04 min

Tusentals flyktingar och migranter sover på vägarna och olivlundarna efter att flyktinglägret Moria ödelagts.

Myndigheterna har inte kunnat flytta dem eftersom öbor blockerat utfarterna i protest mot att lägret ska byggas upp igen.

– Jag kände lättnad över att ingen dött men samtidigt rädsla eftersom branden var stor och nära byarna, säger Giorgios som driver företag i Panagouda strax intill utfarten från Morialägret.

Det är nu tredje dygnet i rad som området härjas av bränder, och som tusentals flyktingar tvingats sova på vägar, under träd och i trädgårdar till de intilliggande bostadshusen.

Lesbos är torrt och varmt, temperaturerna överstiger 30 grader i den gassande solen och flyktingarna som hålls avskärmade med hjälp av vägspärrar och kravallpolis har varken tillräckligt med vatten, mat, mediciner eller andra förnödenheter.

Trots att Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis redan onsdag morgon kallade ansvariga ministrar till krismöte, och man skickade fartyg och tält till ön som skulle fungera som tillfälliga bostäder, så har man inte kunnat flytta flyktingarna från gatorna än.

Det eftersom en grupp arga öbor har blockerat utfarterna från Morialägret i protest mot att lägret ska byggas upp igen. Bland dem Mytilinis borgmästare Stratis Kytelis, som säger till lokala medier att han inte kommer att tillåta att Moria byggs upp igen och inte heller att man ordnar nya läger på ön. Flyktingarna ska bort, menar han.

Giorgios i Panagouda håller med. Öborna på Lesbos kan inte ensamma ta ansvaret för flyktingarna som fortfarande anländer nästan dagligen till Lesbos, säger han.

– Alla borde tas härifrån och asylprocessen behöver snabbas på så att processen med att slussa flyktingarna vidare, eller avvisa dem går fortare. Våra liv har förändrats mycket de senaste åren, både ekonomiskt och socialt på grund av närheten till Moria och det är knappast någon som kommer att ersätta oss för det, säger Giorgios.