Skogsbrand

En halv miljon evakueras från rekordbränder i USA

2:00 min

På den amerikanska västkusten pågår just nu bland de största skogsbränderna i modern tid i området,

Från Kalifornien i söder till delstaten Washington i norr har tusentals människor fått lämna sina hem.

Bland annat i Oregon där man befarar den värsta förödelsen till följd av skogsbränder i delstatens historia.

Thomas Waldon och hans familj sitter i sin röda bil med ett tunt lager vitgrå aska på motorhuven. På taket finns några resväskor fastspända, en Toy Story-ryggsäck sticker ut i den gråa rökfyllda luften omkring oss vid den skola som nu fungerar som en evakueringsplats och ett härbärge för de som flytt brandområdet söder om Portland.

– Vi tog några få saker och flydde, säger Thomas Walden och fortsätter.

– Det är kaotiskt, helt galet. Vad som kommer hända vet vi inte, om huset kommer står kvar - vi vet inte. 

Waldonfamiljen är bland de uppemot en halv miljon Oregonbor som evakueras från sina hem för att undkomma elden.

Skogsbränderna som vuxit mycket snabbt är nu de största i delstatens historia. På bara tre dygn har mer än dubbelt så stor yta brunnit än vad som i snitt brukar brinna på ett helt år, enligt Guvernören Kate Brown.

Även i Kalifornien i söder pågår sen några veckor de största bränderna i modern tid och i delstaten Washington norr om Oregon brinner det också över stora ytor.

En kombination av mycket torrt och ovanligt varmt väder och starka vindar har lett till de omfattande skogsbränderna på USA:s västkust den här säsongen.

Sammanlagt ska sju personer vara bekräftat döda hittills men i Oregon förbereder man sig på flera eventuella dödsoffer när räddningspersonal kommer fram till drabbade områden.

Cathy och Scott väntade in i det sista med att lämna sitt hem och sina djur och trädgården med hundratals träd de planterat för hand. Men till slut släppte de djuren lösa och åkte.