Ifrågasätts

Poliskritik mot klan-uttalandet: "Inte per automatik kriminell"

1:56 min
  • Inom polisen ifrågasätts vice rikspolischef Mats Löfvings uttalande, om att det finns 40 kriminella familjer, klaner, som driver organiserad brottslighet.
  • Det visar Ekots rundringning till landets alla regionala underrättelseenheter.
  • "Man kan inte säga att det är en släkt helt och hållet. Vi har många delar av de här släktena som fungerar helt vanligt. Som är tandläkare och poliser till och med. Man gör det lätt för sig om att man säger att det är en klan. Det är fortfarande väldigt individbaserat och det är vissa delar av en släkt som är mer benägen att begå brott, eller ha det intresset", säger Patrik Andersson, sektionschef vid underrättelseenheten i Region Syd.

I Ekots Lördagsintervjun sa vice rikspolischef Mats Löfving att det finns 40 familjebaserade nätverk, klaner, som bedriver organiserad kriminalitet.

Resonemanget bygger på en hemlig underrättelse-rapport om aktörerna inom svensk organiserade brottslighet, som stod klar i slutet av januari i år, enligt uppgift till Ekot.

I den rapporten finns en beskrivning av hur ett antal nätverk drivs med principer likt de som finns i klansamhällen – det vill säga att det är gruppens regler, och inte samhällets, som styr.

Ekot har varit i kontakt med företrädare för underrättelseenheter från landets alla sju polisregioner. På flera håll ifrågasätts vice rikspolischefens resonemang.

– Man kan inte säga att det är en släkt helt och hållet. Vi har många delar av de här släktena som fungerar helt vanligt. Som är tandläkare och poliser till och med. Man gör det lätt för sig om att man säger att det är en klan. Det är fortfarande väldigt individbaserat och det är vissa delar av en släkt som är mer benägen att begå brott, eller ha det intresset, säger Patrik Andersson, sektionschef vid underrättelseenheten i Region Syd.

Jens Ahlstrand är tillförordnad chef för underrättelseenheten i polisregion Väst. Han säger att det är viktigt att belysa problematiken med släktbaserade kriminella nätverk, men tycker att bilden som gavs var generaliserande.

– Bara för att man har sina rötter i en klanbaserad kultur så är man ju inte per automatik kriminell, å ena sidan. Å andra sidan så har vi ju klaner i Sverige som i stor utsträckning ägnar sig åt kriminalitet, men det betyder heller inte att alla medlemmar i den här familjen ägnar sig åt att aktivt vara kriminella, även om det nog finns en norm som gör att de åtminstone passivt är det, det vill säga att de är medvetna om att det sker, säger Jens Ahlstrand.

Det som särpräglar de familjebaserade nätverken är att de lever efter klansamhällets principer, enligt Jens Ahlstrand.

– De har ofta en patriark, de har sedvanerätt, hederskultur och främst av allt en oerhört stark lojalitet med den egna gruppen, säger han.