Tre snabba frågor

Forskare eniga – så här ser klimatförändringar ut

2:02 min

Okontrollerade skogsbränder härjar just nu på USA:s västkust. Samtidigt brinner det på fler ställen i världen, till exempel i Sibirien.

– Det här har forskare sagt i många år – det är ett tecken på klimatförändringarna, säger Ekots klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Vad beror det här på?

Det här har forskare sagt i många år – det är ett tecken på klimatförändringarna. De områden där det normalt är varmt och torrt kommer att bli ännu mer eldfängda när temperaturerna stiger. Efter många år av varmare temperaturer och minskad nederbörd så kan man se att både marker och även själva veden i skogen blir torrare. Det har vi sett i Kalifornien under fler års tid men även i norra Sibirien där det brunnit rekordmycket i år, i Amazonas, i Australien och på flera ställen i Europa. Och det är en konsekvens av den globala uppvärmningen då temperaturen stiger på jorden.

Vilka skador orsakar de här många bränderna?

I områden där det bor väldigt många människor, som på USA:s västkust, handlar det ju om att hundratusentals människor kan behöva evakueras och lämna hus och hem, men i de enorma skogarna i Sibirien där det bor väldigt få människor, där är det istället de stora koldioxidutsläpp som bränderna ger upphov till som är ett större problem. De utsläppen har också varit rekordstora i år.

Vad gör politikerna?

Det finns ju en hel del som kan göras lokalt för att minska risken att det börjar brinna, som att vårda skogarna, röja bort döda träd, torr ved och ris som lätt tar eld. Myndigheter kan under perioder införa eldningsförbud, och förbjuda användningen av vissa skogsmaskiner till exempel, som kan bilda gnistor. Men i det större perspektivet handlar det förstås om att minska utsläppen som driver på klimatförändringen. Och där gör ju politikerna fortfarande alldeles för litet, enligt klimatforskarna.