Åldras med IF

Conny kämpar för att gamla med utvecklingsstörning ska få det bättre

3:33 min
  • Många äldre med utvecklingsstörning riskerar att bli ensamma och sysslolösa när de måste sluta på daglig verksamhet och gå i pension.
  • Ofta är de då hänvisade till att vara på sitt LSS-boende om dagarna. 
  • "Du blir ju avstängd från den dagliga verksamheten och då har du ju i princip bara personalen på det stället där du bor och dina grannar", säger Conny Bergqvist från projektet "Gott liv som äldre"

Conny Bergqvist i Stockholm är 70 år gammal och har en intellektuell funktionsnedsättning. Han säger att många i hans situation funderar på hur livet som äldre kommer att bli. Många oroar sig exempelvis för att tvingas sluta på daglig verksamhet när de blir gamla:

– Ja, det är viktigt att man pratar om det för att jag har ju många kompisar till mig som tror att de har misskött sig och så för att de inte får gå till jobbet längre, berättar Conny Bergqvist.

Pensioneras från verksamhet

Daglig verksamhet kan ibland vara nästan som ett vanligt jobb, fast man gör lite enklare arbetsuppgifter. Till exempel klipper gräs, spelar teater eller tar hand om återvinning. Men ibland är daglig verksamhet lite mer som en hobby, där man pysslar eller tittar på film. Enligt lagen LSS har yngre personer med funktionsnedsättning rätt att gå där, men efter pensionsåldern tvingas man sluta. Och det är dåligt, tycker Conny Bergqvist:

– Sen tycker jag att det är lite konstigt att man inte kan få...jag menar daglig verksamhet, det är ju en insats i LSS och man har ju en gång blivit konstaterad att man tillhör den här gruppen och jag kan ju tycka att det är lite konstigt att man liksom helt plötsligt då inte får vara på daglig verksamhet bara för att man råkar fylla en viss ålder, säger Conny Bergqvist.

Hänvisas till personal och andra boende

När äldre personer tvingas sluta på daglig verksamhet finns risken att de får för lite att göra och blir mer ensamma, tror Conny:

– Jag tycker att det ska finnas alternativ. Det gör det ju inte idag. Därför att du blir ju avstängd ifrån den dagliga verksamheten och då har du ju i princip bara personalen på det stället där du bor och dina grannar då så att säga och det finns ju inget som säger att du vill umgås med dem bara för att ni bor ihop. Jag måste ju ha samma rättighet som du att själv bestämma vem man ska umgås med på min fritid, även om jag råkar bo på ett gruppboende eller serviceboende, så måste jag ju själv ha rätten att bestämma vem jag vill umgås med.

"Man har inte behövt utveckla de här alternativen"

För att ändra på det här är Conny Bergqvist med i ett nytt projekt som heter "Gott liv som äldre". De ska bland annat ge råd och tips till politiker. Conny tror att politiker vet för lite om hur livet är just för äldre personer med intellektuell funktionsnedsättning. För den här gruppen människor har tidigare varit väldigt liten, säger han:

– Om man går historiskt tillbaka så var det ju inte så vanligt att man blev..att personer med utvecklingsstörning blev så gamla som man blir idag. Det visar ju att utvecklingen har gått framåt men det gör ju också att det inte finns så bra alternativ idag, för att man inte har behövt utveckla de här alternativen, eftersom det inte har varit så vanligt att personer med utvecklingsstörning då blir ålderspensionärer, utan det har ju skett de senaste fem-tio åren, säger Conny Bergqvist till Klartext.