Coronaviruset

Klart för svenska resor till Finland nästa lördag

2:04 min

Från och med nästa lördag den 19 september får svenskar resa till Finland igen, det efter att regeringen i Finland beslutat lätta på corona-restriktionerna.

– Jag är speciellt nöjd eftersom vi kan nu släppa gränskontrollen för inkommande trafiken från Sverige. Tack vare regeringens beslut. Sverige är Finlands viktigaste exportland och gränskontrollen har varit ett hinder för den nordiska fria rörelsen som blivit en självklarhet för oss under de senaste decennierna. Besluten gällande gränskontrollen kommer att uppdateras varje vecka, sa inrikesminister Maria Ohisalo.

I ett halvår har svenskar liksom många andra EU-medborgare inte kunnat resa fritt i Finland, något som slagit hårt mot resebranschen. Flygbolaget FINNAIR har dragit in ett stort antal flyg på grund av låg efterfrågan. Samtidigt som rederierna har i princip varit vilande sedan utbrottet. 

Transportminister Timo Harakka hoppas att de nya reglerna som möjliggör svensk resande till Finland ska få fart på ekonomin.

– Vi kan nu välkomna våra grannar från Sverige till Finland. Äntligen! Och naturligtvis hoppas vi att främja näringslivet, transporten, i synnerhet Finnair och turismen i Finland.

Det är inte bara en ekonomisk fråga. De nya reglerna välkomnas också av många som har släkt i grannlandet. Johanna har hela sin familj i Sverige

– Det är ett väldigt bra besked. Jag har inte träffat min familj i snart ett år. Det ska bli väldigt fint att se mina föräldrar och känna den här friheten igen, att kunna åka och träffa familj och vänner.

De nya reglerna börjar gälla från och med nästa lördag, alltså 19 september. Då kan resenärer från där antal smittade per 100 000 invånare inte överstiger 25 resa fritt i Finland. Tidigare låg den siffran på åtta. Vad gäller de länder som har fler än 25 per 100 000 invånare kommer behöva visa upp ett negativt coronatest vid inresa.