Aleksej Navalnyj spelar en viktig roll i de lokala valen nu på söndag

5:55 min
  • På söndag hålls lokala och regionala val runt om i Ryssland. Många beskriver lokalvalen som en slags förövning inför det parlamentsval som ska hållas nästa år.
  • Trots att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj just nu ligger på ett sjukhus i Berlin efter att under oklara omständigheter ha förgiftats av ett kemiskt stridsmedel ur gruppen Novitjok, fortsätter han att också i sin frånvaro spela en viktig roll i de lokala valen nu på söndag.
  • Hör reportage av vår reporter Johanna Melén.

Aleksej Navalnyj ser in i kameran och säger: Vår uppgift är nu att befria Sibiriens huvudstad, Novosibirsk från ockupanterna.

Därefter följer 40 minuter om hur företrädare för maktpartiet Enade Ryssland i staden, själva eller genom sina familjemedlemmar, har tagit över det mesta i Novosibirsk, från fastighetsmarknaden, via tunnelbanan, till begravningsbranschen och på kuppen blivit mycket rika.

Kira Jarmysj, Aleksej Navalnyjs pressekreterare, berättar med ironisk röst om en av de lokala politikernas lyxliv samtidigt som bilder visas på hans slottsliknande villa om 600 kvadratmeter, med torn och swimmingpool.

Materialet till filmen samlades in under den resa i Sibirien som slutade med att Aleksej Navalnyj förlorade medvetandet ombord på planet tillbaka till Moskva. Senare meddelade Tysklands regering att han förgiftats med ett kemiskt stridsmedel, ur gruppen Novitjok.

Klockan har passerat midnatt i Novosibirsk i Sibirien när Sergej Bojko slår sig ned vid sin dator på Aleksej Navalnyjs stab i staden, en av ett 40-tal som oppositionspolitikern byggt upp runt om i Ryssland. Nu kandiderar Bojko och flera andra ur staben i valet till det lokala parlamentet i Novosibirsk, som hålls på söndag.

- Den här granskningen, av hur maktpartiet Enade Ryssland tagit över nästan hela staden, den hjälper oss mycket nu. Många har sett filmen, den får människor att gå och rösta, säger han.

Valdeltagandet i lokalvalen är ofta mycket lågt. Människor har en känsla av att de inte har någon möjlighet att påverka, säger Sergej Bojko, att det ändå alltid är maktens kandidater som kommer segra. Det, säger han, försöker vi ändra på nu och om vi lyckas få in oppositionsröster i det lokala parlamentet kan det bli ett exempel för framtiden.

De senaste åren har den ryska oppositionen, inte minst Aleksej Navalnyj och hans anhängare, lagt allt större fokus på just lokala val. De inser att det än så länge inte är någon större idé på federal nivå, i presidentval eller parlamentsval. Men i lokala val har det visat sig att det faktiskt går att få in alternativa röster.

I samband med valet till Moskvas stadsfullmäktige förra året lanserade Aleksej Navalnyj idén om "intelligent röstning" och som går ut på att rösta på vem som helst, på en kommunist om så krävs, bara inte på en kandidat för maktpartiet Enade Ryssland.

I Moskva var strategin framgångsrik, sett ur oppositionens synvinkel, och andelen ledamöter som inte tillhör Enade Ryssland ökade som ett resultat av valet.

Oppositionens strategi, säger Sergej Bojko, oroar makthavarna i Kreml särskilt med tanke på parlamentsvalet nästa år.

Fast den politiska analytikern Dmitrij Oresjkin menar att det faktum att Aleksej Navalnyj själv nu är frånvarande minskar oppositionens chanser. Det är möjligt, säger han i en intervju med radiostationen Moskvas eko, att det också ingick i planerna hos de som förgiftade honom.

- Navalnyj har något som kallas förtroendekapital. Om han säger något lyssnar människor. Om någon annan säger samma sak, är det inte lika säkert att de lyssnar.

I förrgår sände Sergej Bojko i Novosibirsk live på sin youtube-kanal sista gången före valdagen. Vi ses igen, sa han, om de inte släcker ner ljuset här, arresterar mig, hittar en bomb eller något annat jäkelskap. Dagen innan, under en kurs för valarbetare, hade en okänd person rusat in i lokalen krossat en flaska med någon form av giftigt medel. Tre personer fick föras till sjukhus.

- Om du håller på med oppositionspolitik i Ryssland är risken mycket stor att du drabbas av liknande saker, säger Sergej Bojko som själv hotats och flera gånger dömts till kortare fängelsestraff för sin politiska verksamhet.

Men förgiftningen av Aleksej Navalnyj, därtill med ett ämne som klassas som ett kemiskt stridsmedel, kom ändå som en chock.

- Vi trodde ändå att hans status som den främste oppositionsledaren i landet gav honom någon form av skydd. Nu har det visat sig inte vara så. Och att man från rysk sida ännu inte inlett någon brottsutredning ger en tydlig signal till eliten, till lokala makthavare att det är fritt fram att göra liknande saker mot andra ur oppositionen, säger Sergej Bojko.