Upptäck päronets mångsidighet

6:56 min

Många tycker att päronet mest duger till att äta som det är, eller möjligen från konservburk med after eight i ugnen, men Alexandra Zazzi har massor av tips på hur du kan använda denna populära frukt i matlagningen.

Här kommer två av recepten från inslaget:

Päronrisotto med pecorino
4 personer

1 bananschalottenlök
5-8 cm selleri
2 msk smör
1 msk olivolja
3 dl arborioris
8-9 dl god grönsaksbuljong
1 skvätt (1-2 msk) vitt torrt vin
1 stort moget päron
2 msk färskriven pecorino sardo (alternativt parmiggiano reggiano)
1 bit 30-40 g pecorino att hyvla över
Nymalen svartpeppar
Smaka av med salt

Gör gärna så här:
Finhacka lök och selleri. Låt svettas i smör och olja (utan att få färg) i en kastrull eller gryta. Värm upp buljong i en kastrull vid sidan. Lägg riset i lökblandningen, rör om någon minut så att det blir glansigt. Pytsa i buljong lite i taget under 10-15 minuter.

Skala och kärna ur päronet, skär i små kuber. Efter 15 minuter rör i vinet och päronbitarna. Fortsätt och vänd om, tillsätt ev lite mer vätska vid behov, risotton skall vara ganska lös. När riset känns färdigt (al dente) rör i osten och nymalen svartpeppar, smaka av med salt.
Låt vila 5-10 minuter under lock och servera med hyvlad pecorino och hackad ruccola.
För ytterligare smak. Rör i 30-40 g italiensk Taleggioost mot slutet.

Lag för inläggning av päron
Räcker till ca 5-6 päron

2,5 dl vit balsamvinäger
2,5 dl vatten
1 dl sirap
0,5 tsk salt
3 stjärnanis
1 vaniljstång

Gör gärna så här:
Häll vinäger, sirap, vatten, salt och stjärnanis i en kastrull. Skrapa ur vaniljkärnorna och lägg i tillsammans med stjälken. Låt koka upp och tag av från spisen. Rör om och låt svalna 10-15 minuter, tag ut vaniljstången.

Vid inläggning:
Skala, kärna ur och klyfta päronen. Lägg i väl rengjorda burkar. Häll på den fortfarande varma lagen, förslut och vänd burkarna upp och ned. Förvara svalt och mörkt.

P4 Extra