Flyktinglägret Moria

”En skarp påminnelse om vad vi måste förändra i Europa”

2:02 min

Tio EU-länder kommer att ta emot de cirka 400 minderåriga som levt i det nedbrunna lägret Moria utan föräldrar. Barnen är redan evakuerade till det grekiska fastlandet.

Övriga flyktingar och migranter är fortfarande utan tak och förnödenheter, men EU är på väg med stöd till de grekiska myndigheterna för att hantera krisen, sade EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas på en presskonferens nu på förmiddagen.

– Moria är en skarp påminnelse om vad vi måste förändra i Europa, sade Margaritis Schinas, som själv just varit på Lesbos.

Tillsammans med Tysklands inrikesminister Horst Seehofer redogjorde han för behoven av förnödenheter och hur 400 minderåriga flyktingar utan föräldrar redan först från ön till det grekiska fastlandet, för att sedan fördelas till tio olika EU-länder, framförallt Tyskland och Frankrike.

– Ingen annan flykting och migrant tillåts att lämna ön Lesbos, utan att deras identitet först är ordentligt klarlagd, sade Schinas vidare.

– EU kommer att både finansiera och medverka till driften av ett nytt läger på Lesbos, fortsatte EU:s toppchef, men han kunde inte säga, när det kan stå klart och han betonade att lokalbefolkningen måste ge sitt stöd, medveten om att Lesbosbor tidigare protesterat våldsamt mot nybyggen.

Båda sa att en gemensam migrationspolitik i EU brådskar. EU-kommissionens vice ordförande sa att det förslag till en gemensam migrationspakt, som EU-kommissionär Ylva Johansson lägger fram den 30 september, kommer att innehålla en stark extern dimension, det vill säga överenskommelser med länder som Marocko, Algeriet och Tunisien, samt mer personal och utrustning vid gränserna och en modell för delat ansvar mellan de 27 medlemsländerna.