Himalaya

Indien och Kina försöker mildra spänningarna vid gränsen

1:50 min

Indien och Kina har kommit överens om att vidta åtgärder för att trappa ner det spända läget mellan länderna vid ett omstritt gränsområde i Himalaya, det uppger de båda länderna i ett gemensamt uttalande idag.

Läget vid gränsen har förvärrats de senaste månaderna, och flera incidenter mellan de båda ländernas militärer har ägt rum.

Kinas och Indiens
utrikesministrar träffades igår för ett toppmöte i Moskva. Mötet kommer efter att situationen vid gränsen snabbt förvärrats de senaste dagarna. I tisdags sa Kina att indiska trupper trätt över gränsen och avlossat varningsskott mot kinesiska soldater. Indien kom snabbt med motanklagelser och hävdade att det tvärtom varit kinesiska soldater som avlossat varningsskott.

Om skott verkligen avlossades var det första gången på 45 år som de båda länderna besköt varandra.

I måndags anklagade Indien Kina för att ha kidnappat fem civila indier i gränsområdet. Kina bekräftade att civilisterna omhändertagits av kinesiska trupper och att sa att de skulle överlämnas till Indien.

De senaste månaderna har andra incidenter ägt rum. Tveklöst värst var i juni då ett regelrätt slagsmål med tillhyggen resulterade i att runt 20 indiska soldater slogs ihjäl. Det är oklart om, och i så fall hur många, kinesiska soldater som dödades.

Situationen riskerar att snabbt kunna urarta – ingen av ländernas regeringar vill visa sig svag inför den egna befolkningen. Samtidigt vill ingen av regeringarna heller att det skall bli krig mellan de båda kärnvapennationerna.

Därför har länderna nu kommit överens om att beordra sina trupper att visa återhållsamhet och hålla större avstånd till varandra. Det har dock inte specificerats exakt hur detta skall gå till, och det återstår att se om det verkligen kommer att bli en varaktig nedtrappning eller ej.