Storfilm

Uppgifter: Förbjudet att rapportera om Mulan-premiären i Kina

1:54 min

Idag hade Disneys nya storsatsning Mulan premiär i Kina. Men kinesisk media uppges på grund av politiska skäl inte få rapportera om premiären.

Disneys premiär av den otecknade version av Mulan har stött på politisk patrull i Kina. Enligt flera källor till Reuters har kinesiska myndigheter utfärdat ett förbud om att rapportera om premiären idag.

Orsaken är kopplingarna till Xinjiang i västra Kina – där delar av filmen ska ha spelats in.

Disney tackar i eftertexterna bland annat en lokal polismyndighet och lokala propagandaavdelningar från det styrande kommunistpartiet i Kina, vilket lett till kritik från människorättsaktivister internationellt.

Enligt Reuters kan en orsak till förbudet i Kina vara att rapportering kring filmen kan leda till mer uppmärksamhet kring Kinas kritiserade interneringsläger i Xinjiang, läger som Kina hävdar erbjuder ”yrkesutbildningar”.

Om det har att göra med det påstådda förbudet eller inte är oklart, men ingen av Kinas stora medier tycks ha rapporterat om premiären under fredagen.

Inför premiären har filmen också fått kritik i kinesiska sociala medier för att missförstå kinesisk historia och för att vara allt för amerikansk.

Men 38-årige Zhao i Peking, som tittade på en premiärvisning, tyckte den var rätt bra, ändå.

– Bättre än vad många skrev på internet. Visst, det är en del historiska felaktigheter, men det kan jag acceptera”, sade han.