Danmark

Sextrakasserier i mediebranschen uppmärksammas

1:56 min

Hundratals kvinnor i danska mediebranschen har gått ut med stöd till en kvinnlig programledare som uppmärksammat sexuella trakasserier inom kåren.

– Nu kan cheferna inte längre säga att de inte vet att det finns ett problem i branschen säger Anne-Katrine Bondo, journalist på danska TV2, och en av initiativtagarna till stödbrevet.

Det var på en humorgala för några veckor sedan som den kände programledaren Sofie Linde höll ett uppmärksammat tal där hon bland annat berättade om en episod när hon var nyanställd på Danmarks Radio för 12 år sedan då en högt uppsatt person i Tv-branschen på en julfest krävde sexuella tjänster.

– Om jag inte gjorde det hotade han att förstöra min karriär och mig, sade Sofie Linde.

Debatten om sexuella trakasserier i mediebranschen har efter det tagit fart och i veckan publicerades ett stödbrev till Sofie Linde i tidningen Politiken som var underskrivet av över 700 kvinnor i branschen. Vissa av dem berättar egna historier om sexuella trakasserier medan andra uttrycker stöd.

Hösten 2017 när metoo-vågorna gick höga i Sverige och flera yrkeskårer kom med egna upprop var det ganska tyst i Danmark. Debatten här handlade istället mycket om det som hände i USA och Sverige och det var nästan bara den kände filmproducenten Peter Aalbeck Jensens uppförande som uppmärksammades. Att debatten inte blev större än den blev den gången förvånade Anne-Katrine Bondo.

– Det beror ju inte på att den inte förekommer problem  i Danmark, det beror nog på att det finns en tendens att tysta ner dem, säger hon.