Online

Utländska studenter läser på svenska universitet – hemifrån

1:59 min

Coronapandemin gör att många internationella studenter inte kan komma till svenska universitet och högskolor nu i höst. Hundratals har fått starta terminen med att studera online från sina hemländer.

– Det är svårt att känna att jag är delaktig i kursen och svårt att knyta sociala kontakter. Det är inte idealiskt, men jag lär mig ändå mycket, säger en sömnig Caoimhe O'Sullivan.

Hon berättar att hon sitter uppe på nätterna hemma i Sydney för att följa föreläsningarna i Lund, som en av runt 100 nya studenter på Lunds universitet från länder utanför EU som inte lyckats ta sig till Sverige.

Hon har ansökt om undantag från de strikta reserestriktionerna i Australien för att komma hit i november.

– November är min deadline. Men jag kommer inte att släppa mina onlinestudier förrän universitetet vill att jag inte ska fortsätta, säger Caoimhe O'Sullivan.

En rundringning som Ekot gjort visar att reseproblemen främst gäller nya studenter från länder utanför EU, som är viktiga för svenska lärosäten eftersom de betalar för sina studier här.

Högskolan i Jönköping har i höst 30 procent färre inskrivna i den gruppen jämfört med ifjol, Stockholms universitet 19 procent färre och KTH 15 procent färre.

På flera lärosäten har många av de internationella studenter som skrivit in sig alltså fått börja plugga på distans från sina hemländer. Vad som ska hända med dem om pandemin fortsätter är oklart.

– I teorin finns det program som man skulle kunna göra online nästan helt och hållet. Det finns ju en rutin ute i programmen att hålla undervisningen online. Men det är ju ingenting som vi planerar för nu, utan vi tar en period i taget och hoppas att studenterna ska kunna ta sig hit, säger Maria Lindblad internationell rekryterare på Lunds universitet.