Vill ha skydd från polisen

Belarusier söker asyl på Sveriges ambassad i Minsk

1:58 min

I Belarus växer listan över personer som enligt människorättsorganisationer klassas som politiska fångar.
Varje dag sker nya gripanden och tidigare i dag tog sig två personer in på Sveriges ambassad i Minsk för att söka asyl.

I en video inspelad på gården till Sveriges ambassad i Minsk berättar en man hur han tillsammans med sin pappa söker skydd där, undan polisen.

Han berättar hur de båda deltog i en regimkritisk demonstration i staden Vitebsk i söndags, hur hans pappa misshandlades av polis, hur han själv lyckades rädda sin pappa undan poliserna och att de sedan dess har hållit sig gömda av rädsla för ordningsmakten.

Sveriges ambassadör i Belarus har bekräftat att två personer befinner sig på ambassaden och söker asyl. Men Migrationsverket kan inte bevilja en asylansökan som kommer in via en svensk ambassad, utan en sådan måste lämnas hos svensk gränspolis eller någon av migrationsverkets ansökningsenheter, säger Julia Eriksson Pogorzelska på Utrikesdepartementets presstjänst till TT. Vad som händer med de två personerna nu kan hon inte i nuläget gå in på.

En journalist från nyhetssajten Tut.by säger till Ekot att belarusisk polis synts utanför ambassaden men att de nu har lämnat platsen.

De senaste dagarna har gripandena fortsatt av personer som protesterat mot landets ledning, och på sociala medier uppdateras hela tiden listorna över de som arresterats; var de befinner sig, vad de dömts för och till hur många dagar, fem, tio eller femton dagars arrestering.

Samtidigt fylls nu listan på över personer som betraktas som politiska fångar, som sitter häktade anklagade för grövre brott.

Enligt människorättsorganisationen Viasna är de nu omkring 60 stycken, de senast tillkomna på listan är Maria Kolesnikova och två andra ur oppositionens koordineringsråd som anklagas för att ha uppmanat till handlingar som kan skada landets nationella säkerhet. Ett brott som kan ge upp till fem års fängelse.

Samtidigt väntas nu på söndag ytterligare demonstrationer runt om i Belarus mot valfusk och polisvåld.

I dag bekräftade också Kreml i Moskva att Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Alexander Lukasjenko ska mötas i den ryska huvudstaden på måndag. Putin har tidigare utlovat polisiärt stöd till Belarus om protesterna där blir våldsamma. Än så länge har de regimkritiska demonstrationerna varit mycket fredliga.