RECENSION – LITTERATUR

Elena Ferrantes nya är livsavgörande läsning

3:08 min

Nu kommer Elena Ferrantes nya roman ”De vuxnas lögnaktiga liv” ut på svenska. Den nya boken rör sig i samma landskap som hennes mest mest kända verk: "Neapelkvartetten". Det handlar handlar om flickliv och klass i Neapel.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: De vuxnas lögnaktiga liv
Originaltitel: La vita bugiarda degli adulti
Författare: Elena Ferrante
Översättare: Johanna Hedenberg

Det går en linje från Barbro Lindgrens dagbokstrilogi till Elena Ferrantes författarskap. Det är livsavgörande läsning. Ferrante är möjligen något mer besatt av själva kvinnovarat. Men klarsynen delar de.

Titeln på Ferrantes nya bok berättar på ett nästan lite övertydligt sätt vad det handlar om; ”De vuxnas lögnaktiga liv”. Giovanna är tolv år gammal när berättelsen börjar och lever ett bekvämt medelklassliv som enda barnet till två genomförnuftiga lärarföräldrar, där pappan har gjort en klassresa. Övergången mellan flickebarn till ung kvinna äcklar och förvånar både henne själv och familjen.

Hon som alltid varit pappas lilla älskling liknar plötsligt släktens svarta får, faster Vittoria. Ett riktigt kvinnomonster: skamlös, obildad och ohämmat aggressiv. En bitter häxa som blivit kvar i Neapels grå fattigkvarter när hennes bror klättrat upp till den bildade medelklassen. Men precis som i sagorna är det samtidigt något mycket lockande med häxan. Och Giovanna söker upp den fördömda.

Jag är lite skeptisk till den här inopererade svarta sagan, Ferrante är som allra bäst när hon håller sig till vardagslivet, svärtan ryms i realismen, det ambivalenta väninneskapet och de kroppsliga överraskningarna. Men om Neapelkvartetten handlar om klassresenären själv, så beskriver ”De vuxnas lögnaktiga liv” vad som händer hennes barn. Om hur skräcken för att falla tillbaka ner i kaoset och fattigdomen går i arv.

Elena Ferrante är expert på att beskriva hur en människas identitet blir till. Hur hon kryssar mellan lust och äckel, ideal och smutsig verklighet. För hur orienterar sig till exempel ett barn mellan två fuskbyggen till föräldrar? Den typen av undersökningar gör Ferrantes böcker till livsavgörande läsning.