Snart får svenskar resa till grannlandet Finland

2:51 min

Finland öppnar gränsen mot Sverige. Från nästa lördag, 19 september, får svenskar resa till Finland igen.

Finland är ett av länderna som har en gräns mot Sverige. I vanliga fall är det lätt att åka mellan länderna. Många människor som bor nära gränsen har släkt och vänner i det andra landet. Många åker också över gränsen för att arbeta. Det finns också mycket handel och turism mellan länderna.

Finland har haft mycket färre smittade personer än Sverige och flera andra länder. Därför stängde Finland gränsen för ett halvår sedan. Bland annat för svenskar.
För några veckor sedan öppnades Finland för svenskar som bor i områdena vid gränsen. Men andra svenskar har inte fått resa in.

Nu ändrar Finland sina regler. Nu får invånare från flera EU-länder resa in i Finland. Bland annat Sverige. Det börjar gälla nästa lördag 19 september. Finlands transportminister Timo Harakka är särskilt glad att öppna gränsen för svenskar.

– Jag är förstås jätteglad att vi kan nu välkomna våra grannar från Sverige till Finland. Äntligen, säger Timo Harakka.

Johanna Rantonen bor i Finlands huvudstad Helsingfors. Men hela hennes familj bor i Sverige. Hon är glad att de nu kan resa till varandra, säger hon till Ekot.

– Ett väldigt bra besked, för jag har inte träffat min familj på snart ett år. Det ska bli väldigt fint att få se mina föräldrar igen, och få känna den här friheten igen, att kunna åka och träffa familj och vänner, säger Johanna Rantonen.

Flera andra länder ändrar nu också sina regler för resor. Storbritannien kommer öppna för svenskar, på lördag 12 september. Storbritannien kräver att persoenr från länder med stor smittspridning sitter i karantän när de kommer fram. Det gäller nu inte längre svenskar, eftersom smittan minskar här.