Nya regler väntas

Kan tvingas stanna hemma om sambo har covid-19

1:57 min

Inom kort väntas Folkhälsomyndigheten komma med beslut om de som bor med en person som smittats av covid-19 ska omfattas av strängare restriktioner.

När smittspridningen är låg kan det fungera att fler stannar hemma, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Tidigare var det så stor smitta så det hade kunnat påverka samhället negativt. Jag tror inte att smittskydd och behandlande läkare hade möjlighet att ta de här besluten tidigare, utan nu är det ett gynnsamt läge och vi ser om vi kan göra den här rekommendationen för att få ner smittan ytterligare, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

I dag ska personer som kan ha smittats av någon med bekräftad covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens vägledning kring smittspårning undvika nära kontakter med andra under inkubationstiden på två veckor. Men nu utreds om behandlande läkare ska rekommenderas att besluta att personer över 16 år som bor i samma hushåll som en smittad ska stanna hemma och till exempel inte gå till jobbet.

Möjligheten finns i smittskyddslagen. Om en person bryter mot förhållningsreglerna, så kan behandlande läkare vända sig till smittskyddsläkaren som kan besluta om strängare restriktioner som isolering. Kontrollmöjligheterna är dock begränsade.

– Nej, vi har ingen tillsyn, utan det bygger på frivillighet. Jag tror att de flesta kommer följa förhållningsreglerna, för man vill inte smitta andra. Det finns så klart alltid de som inte följer lagstiftningen, men då spelar det nog ingen roll vilka kontrollmöjligheter vi har heller, säger Bitte Bråstad.

Enligt Folkhälsomyndigheten sker den största smittspridningen i hemmen, och den nu pågående utredningen syftar till att underlätta för personer att stanna hemma. Läkarbeslut om förhållningsregler ger rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan.

– Det är att ge förutsättningar för dem som inte kan arbeta hemifrån, om någon i hushållet är smittad, säger Bitte Bråstad.

Hon betonar att utredningen pågår och att inget är klart, men beslut väntas inom de närmaste veckorna.

– Vi måste titta på alla aspekter, och att smittskyddsexperterna ser att läget i landet gör att det också fungerar för samhället.