NYETABLERING

Fotografiska öppnar i Berlin efter tufft år

2:04 min

Nu är det klart att Fotografiska kommer att öppna ett fjärde museum och den här gången blir det i Berlin, Tyskland.

Museet kommer att slå upp portarna i slutet av 2022 och kommer att husera i byggnaden och kulturarvet Kunsthaus Tacheles.

Men som de flesta museer har inte heller Fotografiska haft det lätt i år. I Stockholm var Fotografiska stängt i en månad i våras och i New York fram till slutet av augusti. Berlinbon Yoram Roth är majoritetsägare av Fotografiska och säger att pandemin har orsakat museet stor skada.

– Det har skadat oss mycket och det har varit väldigt svårt. Vi måste se till att vår personal och våra gäster är säkra och vi har varit tvungna att vidta alla åtgärder. Men människor är nervösa och stannar hemma. Vi har gjort mycket för att se till att alla håller distans och att vår personal är smarta. Men det känns som att kulturen har stannat upp i världen och vi saknar den, säger Yoram Roth.

Fotografiska grundades 2010 i Stockholm av bröderna Per och Jan Broman. Sen dess har flera museer öppnats. Ett i New York, USA, ett annat i Tallinn, Estland och snart ett till i Berlin, Tyskland.

– Det är nervöst. Jag menar det är spännande men mycket jobb. Fotografiska är känt för att vara relevant och utställningarna vi har måste reflektera vad som händer i världen. Vi visar inte bara vackra bilder. Och för att vi visar alla typer av fotografier, allt från stora namn till nya artister, så måste vi finjustera programmet så att det reflekterar samhället vi lever i, säger Yoram Roth.