Emma Engström: "Det är Netflix som sexualiserar – inte filmen"

3:11 min

Kritiska röster på sociala medier uppmanar till bojkott av strömningstjänsten Netflix. Det efter premiären av filmen "Snyggingar" som anklagas för att sexualisera barn. Netflix försvarar filmen med att den är kritisk mot sexualisering.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Det har blivit en del debatt kring ett fransk uppväxtdrama som släpptes på Netflix nu i veckan. Det är filmen "Mignonnes", eller "Snyggingar" som den heter på svenska.

Den handlar om 11-åriga fransk-senegalesiska Amy som går med i en dansgrupp mot familjens vilja. Filmens regissör Maïmouna Doucouré prisades tidigare i år på Sundancefestivalen för sin debutfilm.

Men den har också väckt starka känslor. Kritiker menar att filmen sexualiserar unga flickors kroppar och en protestkampanj mot Netflix, där filmen hade premiär i veckan, har dragits igång på sociala medier.

Netflix drog tidigare tillbaka en marknadsföringsaffisch efter kritik, där dom skådespelarna poserade i vad som uppfattades som provocerande poser.

Men när det gäller den senaste kritiken så säger företrädare för streamingtjänsten i en intervju med Variety – att filmen tvärtom, är en kommentar till hur unga sexualiseras, den press unga flickor kan känna på sociala medier och från samhället.

Hör vår filmkritiker Emma Engströms kommentar i ljudklippet ovan.