Pajigt och puttrigt i "Sommaren 85"

1:24 min
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Den nya dramakomedi-serien ”Sommaren 85” är färgad av författaren Emma Hambergs uppväxt på 80-talet. Serien utspelar sig i den fiktiva lilla orten Braxinge någonstans i Västra Götaland, och skildrar tre generationer kvinnor.

Dottern Lena som snart ska gå ut nian, mamma Åsa som tar extrapass på byns mentalsjukhus för att kunna betala dotterns språkresa och så hennes mamma Barbro, som inte kan låta bli att lägga sig i Åsas liv.

Tidsmarkörerna är där: det är pasteller, solarium och AIDS-fördomar. Ändå är det något som inte känns helt trovärdigt. Kanske är det att vissa pratar västgötska medan andra pratar göteborgska eller stockholmska i den lilla byn? Eller att det blir ganska så pajigt när humorn inte håller.

Och det är för det mesta svårt att känna något för karaktärernas problem, särskilt för dottern Lenas bästisbekymmer och språkrese-trubbel.

Undantaget, där det klumpar sig i halsen på riktigt, är med mormor Barbros samlivs-kris med sin man Stickan. Där kommer ett allvar in, något som "Sommaren 85" hade behövt mer av.