Bahrain och Israel

Ny uppgörelse i Mellanöstern: ”Historiskt genombrott”

1:42 min

Ytterligare ett arabland normaliserar sina förbindelser med Israel.
USA:s president Donald Trump meddelade i kväll att också Bahrain ställer sig bakom det avtal som redan gäller mellan Israel och Förenade Arabemiraten.

I mitten av augusti blev det känt att Förenade arabemiraten normaliserar sina band med Israel och sedan dess har de två länderna kommit överens om att samarbeta på en rad områden inom bland annat forskning, energi, handel, turism och inte minst säkerhet.

Dessutom har ett direktflyg mellan Tel Aviv och Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi öppnats.

Både Förenade arabemiraten och Bahrain har också strategiska lägen i Persiska viken, nära Israels ärkefiende Iran.

När avtalet formellt skrivs under vid en ceremoni i Washington nästa vecka kommer alltså också den lilla östaten Bahrain att delta för att också de skriva under avtalet.

USA:s president Donald Trump kallar händelsen ”ett historiskt genombrott för fred i Mellanöstern” och säger att fler länder kan följa efter.

– Det här är en verkligen en historisk dag. Jag är väldigt hoppfull om att fler ska följa. Jag kan säga redan nu att det här mötts av stor entusiasm från andra länder, säger Trump.

Men i regionen är det ändå inte okontroversiellt. När Förenade Arabemiraten och Israel i mitten av augusti tillkännagav sitt avtal fördömdes det i hårda ordalag av bland annat Turkiet och Palestinska organisationer. Palestinska talesmän kallade Arabemiratens agerande för ”ett hugg i ryggen”.

Palestinska PLO har ikväll också fördömt Bahrains agerande som ett ”svek mot den palestinska saken”.