"Ingen vill ha ett nytt Moria på Lesbos"

1:05 min

I dag är den fjärde dagen som flyktingarna sover på gatorna på Lesbos och som kravallpolis spärrat av en av öns viktigaste genomfartsleder.

Grekiska polisen har skjutit tårgas mot migranter som kastat sten under protester efter branden i migrantlägret Moria på ön Lesbos.

Under en presskonferens avslöjade EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas igår att kommissionen kommer att återuppbygga Moria i mindre skala med plats för 5000 personer.

Samtidigt påbörjades uppförandet av ett tillfälligt tältläger vid en militäranläggning utanför Mytilini där 3000 personer, främst barnfamiljer ska placeras. De första beräknas flytta in redan ikväll. Men på Lesbos är det egentligen ingen som vill ha ett nytt Moria.

Under gårdagskvällen protesterade tusentals flyktingar vid polisens avspärrningar, de skanderade “Moria är dött” och på marken hade en grupp ungdomar placerat ut locken till vattenflaskor i form av orden “No Greece”.

Moussa från Gambia bor just under en filt som han fäst i vägräcket å ena sidan och i ett barnvagnshandtag i den andra som skydd mot solen.

– Grekland är inte bra. Många människor här lider, säger Moussa.

Men det är inte bara flyktingarna som hoppas på att branden innebär slutet för Morialägret, Lokalborna har fått nog och tycker att situationen blivit ohållbar, liksom hjälporganisationerna som flera gånger varnat för de undermåliga förhållandena i lägret

Giorgos har drivit företag i byn Panagiouda i 35 år, en by som ligger mitt emellan Moria och platsen för det nya, tillfälliga tältlägret och han är kritisk mot att återuppbygga lägret.

– Det var inte så här vi trodde att det skulle bli i början, nu är alla rädda.. Vi har kommit till en punkt där vi inte kommer längre, säger Giorgos som vill att alla flyktingar ska tas från ön och att man ska ändra systemet.

Och trots att ett tiotal Europeiska länder meddelat att de kommer ta emot ett par hundra flyktingar från Moria, främst ensamkommande barn är det långt ifån en lösning på vad som ska ske med de drygt 12000 flyktingarna och migranterna som sitter fast på ön.