Varnar för ryktesspridning om bränder i USA

2:06 min

I Oregon på USA:s västkust saknas flera människor och många befaras ha dött till följd av de historiskt stora skogsbränder som pågår i delstaten. Samtidigt varnar myndigheterna för falsk information om att bränder ska ha anlagts av aktivister efter månader av protester i Portland.

Asia Jones, en vänsteraktivist som nästan varje dag sen i våras protesterat i centrala Portland mot polisvåld och rasism säger att rykten som sprids på sociala medier nu om att vänsterextremister anlagt några av skogsbränderna i området handlar om att så många är rädda nu och att det gör en stor kris mycket svårare.

Olika myndigheter, bland annat FBI, går nu ut och bestämt förnekar uppgifterna och varnar för att sprida dem vidare medan lokalpolis beskriver hur de blivit nedringda med frågor och vädjar om att folk ska sluta dela falska inlägg. Ryktesspridningen kommer efter månader av protester och våldsamma konfrontationer mellan vänster- och högerextrema grupper här de senaste veckorna.

Samtidigt fortsätter de omfattande skogsbränderna orsaka stor förödelse. I Oregon är just nu dussintals människor saknade och chefen för räddningstjänsten sade igår att de förbereder sig för många dödsoffer.

Tusentals har tvingats lämna sina hem, och vid ett av evakueringsområdena i Portland står Gary Smith som gav sig iväg med sin rullstolsburna fru och 99-åriga mamma och Janet Jeffries som med sin astma har det svårt i den rökfyllda luften.