Blodprov kan varna för svår covid-19

1:27 min

Ett blodprov ska kunna indikera på hur svårt sjuk du blir i covid-19, redan två veckor innan du blir allvarligt sjuk. Det visar en studie utförd av en forskargrupp på Karolinska institutet. En förhöjd halt av celltypen myeloida suppressorceller fungerar som varningsflagga.

– Ju sjukare man blir desto fler av dem här har man. Det är är ett mått på att bli svårt sjuk och det blir sällan de här som är så milt sjuka så att dem inte märker av, säger Anna Smed Sörensen, immunolog på karolinska Institutet.

Varför covid-smittade tycks reagera så olika på sjukdomen är fortfarande ett frågetecken, men med den nya studien kan man alltså få indikationer med hjälp av ett blodprov för att se hur sjuk en redan insjuknad patient kan komma att bli. Så mycket som två veckor innan personen kan komma att behöva intensivvårdas. Ju fler myeloida suppressorceller, MDSE, desto alvarligare sjukdom.

Men än så länge kan man inte använda resultaten som en ensam markör, eftersom sjukdomen är så pass komplex som den är, menar Anna Smed Sörensen. Förhoppningen är att den i framtiden ska komma att underlätta för sjukvården.

– Att förstå vilka som är påväg att bli svårt sjuka kanske också gör att man kan sätta in, jamen tätare bevakning eller liksom de resurser som faktiskt finns till hands mer specifikt, på vissa patienter. För att ofta när man blir mycket sämre så går det väldigt fort, säger Anna Smed Sörensen.