Efter fyra nätter på gatan

Hundratals människor demonstrerar på Lesbos

1:52 min

Flera hundra människor demonstrerar just nu på Lesbos efter att ha tillbringat fyra nätter på gatan sedan flyktinglägret Moria brann ned. Polisen använder tårgas mot demonstranterna och möts av stenkastning.

Frihet, skanderade de hundratals människor som försökte ta sig förbi polisens vägspärrar in i staden Mytilini på Lesbos under förmiddagen.

På en militärbas i närheten håller grekiska militären på att resa flera nya tält, tänkta att husera runt 3000 av de mest sårbara flyktingar och migranter, bland annat barnfamiljer.

Fyra dygn sedan bränderna, som nästintill jämnade det överbefolkade flyktinglägret Moria vid marken - är det fortfarande mycket spänt på ön. Enligt nyhetsbyrån AFP har flera demonstranter kastat sten mot polisen, som använt tårgas för att skingra dem.

Demonstranterna kräver tak över huvudet, enligt AFP, men många av de drygt 12 000 flyktingar och migranter som befunnit sig i Moria vill inte ha ett nytt läger, de vill härifrån.

– Grekland är inte bra, människor här lider, säger Moussa från Gambia - som tillbringade natten under en filt som han fäst i ett vägräcke.

Men det är inte bara flyktingarna som hoppas på att branden innebär slutet för Morialägret, även flera lokalbor anser att situationen har blivit ohållbar, liksom hjälporganisationerna som flera gånger varnat för de undermåliga förhållandena i lägret.

Giorgos, som bor i en by mellan Moria och platsen för det nya tillfälliga tältlägret, är kritisk till idén att återuppbygga lägret. Han säger att alla rädda nu, och vill att alla flyktingar ska tas därifrån.

Enligt de grekiska myndigheter finns inga planer på att flytta på de tusentals flyktingar och migranter som befinner på sig på Lesbos. Bara drygt 400 ensamkommande barn har flugits till fastlandet under veckan - de flesta kommer att hamna i Tyskland och Frankrike.