EU föreslår nya migrationsavtal med Nordafrika

1:51 min

Det kommer flera signaler om att EU vill träffa nya överenskommelser med länder i Nordafrika för att hantera strömmarna av flyktingar och migranter. Den 30 september ska EU-kommissionär Ylva Johansson presentera sitt förslag till en ny migrationspolitik för Europa. Men redan nu talar flera om uppgörelser med externa länder

Men redan nu talar flera om uppgörelser med externa länder.

– Vi vill arbeta mycket mer proaktivt med länder som är transitländer eller ursprungsländer för att bistå dem i migrationskrisen och mer specifikt handlar det om Marocko, Algeriet och Tunisien, sa Frankrikes president Emmanuel Macron, efter toppmötet häromkvällen mellan sju Medelhavsländer.

EU-kommissionens,vice ordförande Margaritis Schinas, säger att externa överenskommelser kommer att bli en första del i förslaget till den nya migrationspakt som Ylva Johansson ska presentera:

– Starka överenskommelser med länder som utgör transit eller ursprungsländer för att få människor att stanna kvar hemma och hindra smugglare, säger också Margaritis Schinas.

Han framträdde fredag förmiddag och talade också om mer personal och utrustning vid gränserna och ett permanent solidariskt system mellan de 27 för att avlasta entré-länderna som han uttryckte det, Grekland och Italien till exempel.

EU har sedan flera år gett mångmiljardbelopp både till Turkiet och Libyen för att de ska stoppa flyktingar och migranter. Tunisien har tidigare svarat EU att landet inte vill upprätta några flyktingläger, vilka riskerar att bli permanenta, men många av de egna medborgarna sätter sig också i båtar. Och många algerier och marockaner försöker också nå Europa på illegala vägar, vilket EU vill reglera.
Signalen nu är att nya överenskommelser med dessa länder verkar vara på väg