Framtida borgerlig regering

Kristersson vill inte regera med Åkesson

1:41 min

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna tänker inte ge Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna ministerposter i en framtida borgerlig regering.

Det säger han i Ekots lördagsintervju tidigare i dag.

– Nej, det är inte aktuellt för mig. Jag kommer att gå till val på att bilda en regering tillsammans med Kristdemokraterna.

I en intervju i DN gör Jimmie Åkesson (SD) och Sverigedemokraterna anspråk på justitieminister- och energiministerposter i en framtida regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Ekot har sökt Ulf Kristersson (M) som hänvisar till sitt uttalande i dagens lördagsintervju, där han säger att han inte vill regera tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Nej det är inte aktuellt överhuvudtaget. Det beror på att vi tycker så olika, inte i så många, men rätt viktiga frågor. I de breda ekonomiska och de samhällsbasala frågorna så tycker vi tillräckligt lika för att kunna diskutera saker. I en del frågor, såsom internationellt samarbete och EU-frågorna, då de till exempel röstar emot hela EU:s budget. Den sortens fundamentala frågor där tycker vi rätt olika.

Däremot är han öppen för att budgetförhandla och förhandla med olika partier för att få igenom sina förslag.

– I det här läget så utesluter vi ingenting. Alla partier som vill ha en borgerlig regering, är jag beredd att förhandla även ekonomi och budget med.

Också Ebba Busch för Kristdemokraterna säger i ett skriftligt meddelande till Ekot att de går till val på att bilda regering tillsammans med Moderaterna.