Krogkontrollanter hotas och trakasseras

1:56 min

Krogkontrollanter som ska se till Folkhälsomyndighetens regler om trängsel och servering följs, hotas och trakasseras av bland annat kroggäster.

Enligt Angelica Winter som är chef på miljöförvaltningen i Göteborg, har det här blivit vardag för inspektörerna.

– Varje tillfälle vi är ute så blir vi ifrågasatta varför vi är där och vad vi har för befogenheter att göra det vi gör. Vi kan bli filmade, påhoppade av allmänheten i form av att de är väldigt arga, otrevliga och väldigt upprörda.

Hittills har miljöförvaltningen genomfört över 800 kontroller av Göteborgskrogar varav tre har fått stänga på grund av att Folkhälsomyndighetens regler om trängsel och servering inte har följts.

Än så länge har det inte kommit till fysiska konfrontationer men regelrätta hot förekommer, berättar Angelica Winter. Bland annat i samband med en incident i slutet på sommaren där krogvakter varit hotfulla mot inspektörer, som har polisanmälts:

– Vi accepterar aldrig att våra medarbetare blir utsatta för hot, eller våld eller otillåten påverkan, säger hon.

Kontrollanterna i Göteborg får nu bära personlarm och man har upprättat ett tätt samarbete med polisen. Inte heller i storstadskommunerna Malmö och Stockholm är kontrollanternas besök populära. Kristine Fornander, ansvarig för kontrollerna på miljöförvaltningen i Stockholm, vittnar om att det kan bli hätsk stämning:

– Det kan handla om både personal och gäster som inte tycker att det är så roligt att vi är där och tittar och ifrågasätter och kikar i hur det ser ut med avstånd mellan stolar och sånt, så såna situationer kan ju uppstå.

Att kontrollanter trakasseras vid inspektionerna har lyfts upp som ett nationellt arbetsmiljöproblem i bland annat möten med Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Det är allvarligt att den här kontrollen inte kan ske på ett sånt sätt att den här kontrollen kan ske på ett sånt sätt av personalen att de känner sig trygga och det hoppas vi att man accepterar att det här är deras jobb att göra den här kontrollen, säger Ann-Sofi Eriksson, chef för miljö och säkerhetsplaneringen på SKR.