Olika beslut i EU-kommissionen

Österrike kommer inte ta emot flyktingar från Lesbos

0:38 min

Både EU-kommissionen i Bryssel och de enskilda EU-länderna följer nu noga vad som händer på Lesbos och reaktionerna varierar över Europa.Österrike kommer inte att ta emot några flyktingar och migranter från Lesbos.

– Vi riskerar att ge människor falska förhoppningar liksom skedde år 2015, säger förbundskansler Sebastian Kurz i ett videoklipp som han lagt ut idag på Youtube.

Polen och Ungern säger detsamma. Frankrike och Tyskland och ett tiotal EU-länder går däremot ihop och tar emot de drygt 400 minderåriga, som levde utan föräldrar i lägret, men kring övriga utan sovplatser gäller Greklands direkt, att ingen får lämna ön. 

Att evakuera vuxna och barnfamiljer skulle kunna ses som en eftergift, om utredningen visar att branden faktisk var medvetet anlagd, enligt en grekisk minister.

Reaktionerna är olika från EU-länderna, men EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas sa igår att Moria är en skarp påminnelse om detta:

– Tiden har runnit ut för EU-länderna att inte ha en gemensam politik. 
En sanningens minut för en EU-gemensam migrationspolitik följer efter den 30 september, då EU-kommissionens förslag till en ny migrationspakt presenteras.