Gula västarna

Tumult i Paris – 250 gripna

1:46 min

Det har varit tumult i Paris i dag. Runt 250 personer greps av polis i samband med att Gula västarna för första gången sedan pandemin kallade till nationell demonstration.

Rörelsen samlade runt 6000 demonstranter runt om i landet varav 2500 i Paris och är därmed långt ifrån sina glansdagar.

En av de som var på plats var initiativtagaren Priscillia Ludosky.

– Det är viktigt att visa att vi fortfarande är här eftersom vi inte har fått igenom alla våra krav, säger hon till Ekot.

Under tiden hörs polisen kasta tårgasgranater mot demonstranterna längre bort. De har inte respekterat polisens avspärrning.

Inrikesministern Gérald Darmanin meddelade igår att den franska polisen - som fått mycket kritik för att vara för konfrontativ-  från och med i dag ska vara mer dialoginriktad och nu utrustats med särskilda medlare.

Polisen har även fått en ny, mindre farlig typ av tårgasgranater, och man har infört särskilda övervakare som ska godkänna all användning av gummikulor.

Dagens demonstration har marknadsförts som Gula västarnas återkomst och arrangörerna manade idag till lugn. Men trots det var det många som inte ville hålla sig inom det tillåtna området och det blev därför flera konfrontationer mellan polis och demonstranter. 

Men enligt Priscillia Ludosky, vars Facebook-inlägg mot höjda bränslepriser var upprinnelsen till Gula Västarna, är rörelsen - som kräver ekonomisk och social rättvisa- inte död.

– Innan vi ser riktig förändring kommer folk inte att bli nöjda. Vad jag ser så är de inte i närheten av att vara nöjda, säger hon.