Ekonomi i spillror

Thailand kan öppna för långtidsturister

1:57 min

Coronapandemin och stängda gränser slår hårt mot världens turistorter. Nu vädjar befolkningen på den thailändska turistön Phuket till myndigheterna att öppna gränserna för internationella turister.

– Det är riktigt dåliga tider säger taxichauffören Supat Padungsak. Han har inte haft några kunder på flera veckor. Supat är en av hundratusentals som drabbats hårt av att inga turister kommer till Phuket sen gränserna stängdes i mars men nu hoppas han att utländska besökare snart ska tillåtas komma till Thailand.

Phukets hotellorganisationer vädjar också till thailändska regeringen att öppna gränserna. Bill Barnett jobbar inom hotellindustrin, han säger att många som lever på turismen har blivit deprimerade på grund av den ekonomiska situationen där många lider enorma förluster.

Minst 50 000 anställda inom hotellsektorn på ön har eller kommer att sägas upp. Lägg där till alla som på ett eller annat sätt har sina inkomster kopplade till turistnäringen.

– Då är antalet drabbade många fler, säger Bill Barnett.

Det finns planer på att stegvis öppna Thailand för utländska turister. Den thailändska regeringen har visat på enastående osäkerhet i frågan. Nu finns ett förslag som går ut på att resenärer som stannar längre än fyra veckor ska välkomnas till landet.

Det kan vara ett steg i rätt riktning tror Bill Barnett trots att den ekonomiskt viktiga jul- och nyårssäsongen redan är förlorad och någon högsäsong blir det inte i år.

Det är ingen självklarhet att alla vill att Thailand ska öppna sina gränser innan det finns ett fungerande vaccin mot Covid-19. Vissa thailändare är rädda för att viruset ska komma tillbaka med turisterna. Det har orsakat motsättningar mellan de och de som hävdar att hela Phuket och Thailands ekonomi kommer att kollapsa om inget görs snart. Taxiföraren Supat är rädd för att han snart kommer att förlora allt.

– Jag måste snart försöka hitta ett annat jobb för att kunna betala mina räkningar, säger Supat.