Branden i Moria

Stor hopplöshet bland flyktingarna på Lesbos

1:53 min

I det nya, tillfälliga tältlägret som upprättats efter branden i flyktinglägret Moria ska runt 3000 flyktingar få plats, framförallt de mest utsatta.

Utanför det tillfälliga lägret står ett femtiotal flyktingar i kö, i väntan på att komma in, en av dem är 19-åriga Mazen från Syrien. Hans ögon är röda och blanka, han ser medtagen ut.

– Jag har inte sovit på två dygn, jag låg i mitt tält när någon sa att det brinner så då flydde vi ut i djungeln. Jag vill bara komma härifrån, komma till Aten, säger Mazen.

Det är i första hand utsatta grupper som ges plats i det nya tältlägret som består av omkring 300 10-mannatält, familjer med små barn, och ensamma kvinnor och unga män. Innan de får komma in i lägret registreras de och de kontrolleras för coronasmitta, hittills har två fall upptäckts och de har isolerats i en karantänavdelning i lägret.

Manos Logothetis, den grekiska regeringens nationella samordnare för flyktingmottagande springer längst bak i kön och säger till en ung man från Gambia att han är den sista för dagen, ”Du har tur” säger han och ler mot mannen.

– Tusentals kommer att fortsätta att sova på vägarna i flera dygn framöver. För varje dag som går kommer den siffran att minska tills vi inte har några kvar, säger Manos Logothetis.

Men de flesta vill inte vara kvar på Lesbos, längre upp, vid vägspärren där de allra flesta spenderar ännu en natt möter jag 13-åriga Sima från Afghanistan,

– Jag har tappat hoppet. Jag har varit här i ett år och nu händer det här. Det är fruktansvärt, säger hon.