Maktskifte

Han tar över ledarskapet efter Abe i Japan

1:49 min

I Japan har Yoshihide Suga valts till ny partiordförande för det styrande Liberaldemokratiska partiet, och väntas därmed efterträda Shinzo Abe som premiärminister.

”Vi har inte råd med något politiskt vakuum under Coronakrisen”, sade Yoshihide  Suga efter att han idag som väntat valts till ny partiordförande över Japans maktparti Liberaldemokraterna, LDP.

Suga sade att LDP måste fortsätta på Abes inslagna väg. ”Det är mitt uppdrag”, sade han och fick applåder.

Och valet av Yoshihide Suga ses i princip som en fortsättning av Shinzo Abe, som nyligen meddelade sin avgång på grund av hälsoskäl. Suga har varit Abes ”högra hand” som kabinettssekreterare i regeringen sedan 2012.

Men, den 71-årige Yoshihide Suga skiljer sig däremot från Abe och många andra japanska toppolitiker i och med det att han kommer från en relativt enkel bakgrund. Han växte upp på landet och pappan var jordgubbsodlare, mamman lärare.

Trots det har Suga nu lyckats ta sig till den absoluta toppen i Japan, där politiska nätverk spelar en avgörande roll.

Men han ärver många problem.

Coronapandemin har försämrat en redan dålig ekonomi och viruset sprids fortfarande i samhället. En tung fråga är också om och hur Japan lyckas anordna det uppskjutna sommar-OS nästa år, som man lovat.

På längre sikt är demografin en stor utmaning. Japan har världens äldsta befolkning och den minskar stadigt.

Nästa höst är det val i Japan och även om mitten-vänster-oppositionen är svag så kommer Yoshihide Suga sannolikt utmanas inifrån det konservativa LDP.

Det japanska parlamentet väntas på onsdag utse Suga till premiärminister.