Demokratier kan kollapsa efter coronakrisen

2:05 min

Länder kan falla samman som ett resultat av coronakrisen. Det stora antalet länder som ställer in val är oroväckande, anser den internationella demokratiorganisationen IDEA i Stockholm.

IDEA anser att det är bekymmersamt att över 70 länder och territorier i världen har ställt in val det här året.

– Det värsta som kan hända är att sköra demokratier med sköra institutioner kollapsar, säger Kevin Casas-Zamora demokratiexpert och chef för IDEA.

Organisationen IDEA i Stockholm samarbetar med bland annat FN och EU. Demokratiexperten är tidigare vicepresident från Costa Rica.

– På flera håll där val hållits har valdeltagandet sjunkit, senast i Dominikanska Republiken, poängterar han.

Den enorma ekonomiska krisen slår med en tsunamis grymhet mot utvecklingsländer på den södra delen av jordklotet, enligt chefen för IDEA. Det går inte att förutspå kriserna som kommer de närmsta månaderna och åren, enligt organisationen.

– Precis som vi sett genom historien kan en försämrad ekonomi leda till oroligheter som folkliga uppror, stora demonstrationer och plundringar, säger Kevin Casas-Zamora.

I Afrika har coronakrisen använts för att begränsa oppositionen i Zimbabwe och i Guinea har demonstrationer förbjudits, betonar demokratiexperten.

– Det är oroande hur ledare i olika delar av världen utnyttjar coronakrisen för auktoritära metoder som att tysta oberoende medier och civilsamhällets möjlighet att göra sin röst hörd, säger Kevin Casas-Zamora.