Lesbos

"En evakuering skulle kunna uppfattas som en belöning"

1:16 min

På den grekiska ön Lesbos har tusentals människor tillbringat flera nätter på gatan efter att flyktinglägret Moria brunnit ner. Ekots  migrationskorrespondent Alice Petrén menar att det finns flera skäl till att den grekiska regeringen inte flyttar över flyktingarna till fastlandet.

– Dels pågår det en utredning om att brandorsak och det finns misstankar om att den skulle  vara anlagd. En evakuering skulle då kunna uppfattas som en belöning att det lönar sig att bränna ner lägret.

Ett annat skäl är att Grekland vill visa EU att man tar ansvar och inte släpper fram människor ett steg till in i Europa.

– Man vet att en del tar sig till fots från det grekiska fastlandet och upp norrut i Europa och det vill Grekland inte bidra med med tanke på att landet är utfattigt och måste lita till EU för att få pengar till läger och mottagande. EU vill absolut inte skicka några signaler.

Det nya provisoriska lägret som sätts upp kommer inte rymma alla flyktingar?

Grekland migrationsminister har sagt att inom fem dygn kommer alla ha fått en plats. Men så sent som igår kväll sa man att runt 3000 personer skulle få plats, vilket betyder att 8500 skulle vara utan tak.