Oroligheter i Belarus

250 personer gripna av polis i Belarus

1:45 min

Polisen slog till hårt mot de som gick ut och demonstrerade i Minsk och andra städer runt om i Belarus i dag.
Över 200 gripanden har rapporterats och en del menar att de hårdare tagen är en signal inför morgondagens möte mellan Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin.

En grupp människor står tätt ihop, håller varandra i armkrok samtidigt som maskerade män försöker slita isär dem och gripa första bästa. Efter en stund kommer förstärkning i form av kravallutrustad polis i hjälmar och skyddsvästar.

De som grips förs med framåtböjda till väntande minibussar som står parkerade en bit bort.

Men trots att polisen den senaste veckan åter börjat gå hårdare åt de som protesterar mot sittande makt, mot valfusk och polisvåld trotsade återigen tiotusentals människor rädslan och gick ut i Minsk och andra städer runt om i Belarus.

Demonstrationer har hållits varje söndag sedan valet för fem veckor sedan då president Aleksandr Lukasjenko utropade sig till segrare med 80 procent av rösterna. Dagens demonstration hade döpts till "Hjältarnas marsch" och till en av hjältarna räknas Maria Kolesnikova från oppositionens koordineringsråd som bildades efter valet och som strävar efter ett fredligt maktskifte. I veckan försökte man tvinga henne att lämna landet men istället rev hon sönder sitt pass och sitter nu häktad, anklagad för att hota landets säkerhet.

Imorgon måndag reser president Aleksandr Lukasjenko till ryska Sotji för ett möte med Rysslands president Vladimir Putin. Putin har tidigare utlovat polisiär hjälp om demonstrationerna i Belarus går över styr. De omfattande gripandena de senaste dagarna tolkas nu som en signal från Lukasjenkos sida till sin ryska kollega om att han har kontroll över situationen och att han inte är försvagad som landets ledare.