"Slaviskt broderskap"

Putin och Lukasjenko möts i dag i Sotji

1:58 min

I dag möts Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko i ryska Sotji. De senaste veckorna, efter det ifrågasatta presidentvalet i Belarus, har kontakten mellan ländernas ledare varit tät.

På den officiella dagordningen står samtal om ländernas strategiska partnerskap och om ytterligare steg i den integrationsprocess som pågått de senaste 20 åren enligt den statsunion som i alla fall på pappret finns mellan Ryssland och Belarus.

Men samtalen lär också handla om utvecklingen de senaste veckorna, efter presidentvalet i Belarus och de omfattande protester mot landets ledning som inte avtagit i styrka. I går demonstrerade återigen tiotusentals människor runt om i landet mot valfusk och polisvåld.

Vladimir Putin har utlovat polisiärt stöd från Ryssland om demonstrationerna övergår i våld.

Samtidigt som mötet mellan de båda ledarna hålls i Sotji vid Svarta havet inleds också en sedan tidigare planerad gemensam militärövning som går under benämningen "Slaviskt broderskap" och som i år hålls i Belarus. Men relationen mellan länderna har varit ansträngd på senare år och den fördjupade integration som efterfrågats från rysk sida har stött på motstånd i Belarus.

Under året som gått har president Lukasjenko tagit emot så väl USA:s utrikesminister Mike Pompeo som Sveriges utrikesminister Ann Linde. Men efter det fuskkantade valet i augusti och det omfattande polisvåldet har tonläget ändrats markant med hot om förnyade sanktioner från västvärldens sida.

– Nu har Aleksandr Lukasjenko ingen annanstans att vända sig än till Ryssland, hans framtida maktposition kommer delvis att avgöras i Moskva, säger Artjom Sjrajbman, politisk analytiker i Minsk.