Storbritannien

Nu börjar striden om att ändra utträdesavtalet

1:59 min

Det brittiska parlamentet kommer i dag börja debattera det omstridda brittiska lagförslag som, om det går igenom, ändrar delar av det brittiska utträdesavtalet med EU.

– Lagförslaget är bara en försäkring som man ska ta till om det inte skulle bli ett frihandelsavtal med EU under de pågående förhandlingarna, och det borde inte behöva gå så långt, sa den brittiske justitieministern Robert Buckland i en intervju med BBC igår. Ett av hans återkommande argument för att gå vidare och lägga fram lagförslaget för det brittiska parlamentet

Förslaget berör bland annat i vilken omfattning varor som efter årsskiftet går mellan Nordirland och resten av Storbritannien ska kontrolleras och ändrar, om det träder i kraft, i efterhand delar av utträdesavtalet.

Att göra så, erkänner den brittiska regeringen själv, bryter mot internationell rätt.

Men den brittiska regeringen menar att man behöver gå så långt och hota med detta för att EU inte förhandlar i god tro, alltså i utträdesavtalets anda. Detta menar EU menar är en lögn och anklagar Storbritannien för samma sak.

EU kräver att lagförslaget dras tillbaka och fick i helgen understöd av de båda förra brittiska premiärministrarna och antagonisterna, John Major och Tony Blair. De två varnade i en mycket kritisk debattartikel för konsekvenserna för Storbritanniens internationella rykte om regeringen inte drar tillbaka förslaget, som de båda betecknade som skamligt.

Under söndagen debatterade också de båda sidornas chefsförhandlare, David Frost och Michel Barnier, intensivt i frågan på Twitter.

Men om och när det väl blir omröstning om förslaget i parlamentet kommer det förmodligen gå igenom tack vare Torypartiets starka majoritet. Men enligt samstämmiga brittiska medier planerar iallafall upp mot ett 30-tal Tory-ledamöter att lägga fram motförslag eller till och med rösta emot sin egen regering.

Men regeringen får också tydligt stöd av många av de mer hårdföra brexit-förespråkarna, flera av de tycker att regeringen borde lämna förhandlingarna med EU istället.