Måndag 14 september 2020

Grieg fick Emily att tappa fokus under bröllopet

– Jag förstod inte riktigt när jag skulle gå in till musiken som jag och min man hade valt. Den lät ju väldigt annorlunda i kyrkan, säger Emily Bromander som minns hur Edvard Griegs Bröllopsdag på Troldhaugen fick henne att komma av sig precis när vigseln skulle börja.

Det var två år sedan som Emily gifte sig med sin Jonatan i Dalby i Skåne. Jo, de sa faktiskt  "ja" till varandra till slut, även om det tog ett tag innan Emily kom in i kyrkan till Jonatan som väntade vid altaret. För programledare Pernilla Eskilsdotter berättar Emily att de hade bestämt att hon skulle göra entré till Edvard Griegs Bröllopsdag på Troldhaugen.

– Min man tyckte att jag skulle gå in efter crescendot när det hade byggts upp så mycket i musiken. Jag tyckte den fick ett annat ljud i kyrkan, på orgel och jag var ju spänd och nervös för den dagen. Så det lät annorlunda hos mig, säger hon.

Emily stod utanför dörren tillsammans med sin pappa och funderade på när det där stället i musiken skulle komma. Det lät ju inte likadant som när hon hade lyssnat på musiken innan. Det slutade med att organisten fick spela stycket en gång till.

– Hon satt och tittade ner på en spegel och jag kom ju aldrig ut. Hon spelade bara om och fick det att låta som att det var meningen att vi skulle lyssna på hela stycket innan jag kom in, säger Emily.

Blev inte Jonatan nervös när du aldrig kom in?

– Jag tror inte han blev så nervös, men han började ju fundera. Det var ett fint minne ändå, säger Emily.

I ljudklippet kan du höra Ana-Marija Markovina Bröllopsdag på Troldhaugen av Edvard Grieg.

Har du kommit av dig på grund av någon musik någon gång? Hör av dig och berätta!