Forskare: Putin vill ha Belarus som unionsstat

1:31 min

Enligt Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, är det troligt att mötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Alexander Lukasjenko idag, är ett steg i riktning till att Belarus skulle kunna komma att ingå i en unionsstat med Ryssland.

Enligt Jacob Hedenskog så kommer det inte innebära att Putin och Lukasjenko kommer att skriva på ett formellt avtal eller hålla presskonferens. Men inofficiellt kan det leda till starten på en union.

– Något kommer man att komma överens om. I grunden handlar det om en integrationsprocess i unionsstaten som Putin vill driva igenom och han passar på när Lukasjenko är så försvagad. Det är ett tjugo år gammalt avtal som handlar om att Belarus och Ryssland ska bli en unionsstat och nu vill Putin driva igenom det. I praktiken handlar det om en smygannektering av Belarus, som kommer att finnas kvar på kartan men all makt kommer att ligga i Moskva, säger Jascob Hedenskog.

Putin har redan nu planerat för att hjälpa Belarus president Lukasjenko med de politiska protesterna mot presidentens styre, vilket gör det lättare att få Lukasjenko att skriva på.

– Han har ju upplåtit en slag reservpolisstyrka som kan sättas in i Belarus om situationen går utom kontroll.