”Har aldrig prövats”

Ny bevisning i rättegång om dödshjälp

1:55 min

I dag började hovrättsförhandlingen mot den man från Kramfors kommun som gett sin svårt sjuka fru en dödlig dos morfin när hon själv inte lyckats avsluta sitt liv.

Det var förra våren som mannen gav sin svårt sjuka fru en dödlig dos morfin. Hela familjen var samlad hos kvinnan och av tingsrättsdomen framgår att hon själv planerat att ta den dödliga dosen, men eftersom hon var för svag gav mannen injektionen.

Mannen dömdes förra hösten i tingsrätten till 1,5 års fängelse för dråp. Hans advokat Tomas Bodström säger att den nya juridiska grund som försvaret fört fram i Hovrätten för nedre Norrland i dag är att paret genomfört det hela tillsammans.

– Det är någonting som har utvecklats i svensk juridik de senaste åren. Det är till exempel så man dömer i till exempel gängskjutningar, man vet inte exakt vem som gjort vad, de har gjort det här tillsammans.

Försvarets linje får stöd professor Claes Lernestedt, expert på straffrätt. Även han anser kvinnans make ska frikännas eftersom det var i samråd med hustrun som han hjälpte henne att avsluta hennes liv.

Enligt Tomas Bodström har hovrätten nu att ta ställning till om är ett självmord eller ett dråp det gifta paret genomfört - tillsammans.

– Så det är en alldeles ny juridisk grund som aldrig är prövad i den här typen av mål, så det ska bli väldigt spännande att se hur hovrätten bedömer det.

Åklagare i målet är Stina Sjökvist. Hon anser lagstiftningen är tydlig: det är olagligt att ta någon annans liv. Hon vill också att hovrätten skärper straffet till 2 års fängelse.

– Det här är ju ett uppsåtligt dödande och då menar jag att det inte finns utrymme för att man skulle kunna gå helt fri från straff.